Lélekpálya

Út a számmisztika és az ezotéria ösvényein. Egy hely, ahol lelki táplálékra lelsz.

Mont- Saint- Michel -

Apátság egy szikla tetején

 

Páli Zsuzsanna

 

Mont- Saint- Michel egy körülbelül 300 hektáros gránitsziget, amelyre Szent Mihály arkangyal tiszteletére egy apátság épült. Ez a misztikus gyöngyszem Franciaország normandiai partjaitól 1 km-re helyezkedik el, főszezonban naponta húszezer turista zarándokol el ide. Az apátság felett Szent Mihály arkangyal hatalmas szobra őrködik.

 

 

A sziklát eredetileg tenger vette körül és a ráépült kolostort száraz lábbal csak apály idején lehetett megközelíteni. Áradás idején a szikla szinte teljesen víz alá került. Évszázadok alatt rengeteg zarándok lelte halálát az ár hullámaiban. 1877-ben létesítettek egy töltést a sziget mellé, ma pedig, egy beton bekötőúton sétálhat be az érdeklődő a szigetre.

 

 

Mivel a sziget csak nehezen volt megközelíthető, bencés szerzetesek és apácák lelték itt meg nyugalmukat és vonultak el a világ zaja elől a 10. században. A szerzetesek csendes magányukban kódexeket készítettek, ezek voltak a középkor legszebb könyvei. Az apátság több mint 700 kódexszel rendelkezett, közülük csak 200 élte túl a történelem viharait. A boldog békeidőket ugyanis, időről-időre világi konfliktusok zavarták meg, királyok, hercegek akarták megszerezni a szigetet a középkorban.

 

Az apátság legendája

 

A legenda szerint a 8. században, Aubert arvanches-i püspöknek álmában megjelent Szent Mihály arkangyal és azt kérte, hogy a gránitsziklára építsen egy kolostort. A kolostor védőszentje a mennyei seregek vezére, Szent Mihály. Mihály arkangyal a 7 főangyal egyike, jelképe a hatalmas kardja. Mihály Isten leghűségesebb szolgája, akinek fő feladata a gonosz erők legyőzése.

 

 

Bárki kérheti a világ bármely pontján Szent Mihály segítségét, ha félelmet érez.

Ima Szent Mihályhoz:

Szent Mihály főangyal, szeretnék igazi tisztelőid közé tartozni, ezért őrző, védő oltalmad alá helyezem magamat, munkámat, családomat, barátaimat. Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben, óvj meg a gonosztól, segíts megszabadulni a rossz erőktől! Amen

 

 

A kolostor a 11. században vált igazán jelentőssé, amikor a szentélyben csoda történt: egy vak fiú visszanyerte a látását.

 

A gótikus kolostor

 

A sziget másik nevezetessége az a gótikus kolostor, melyet II. Fülöp francia király kezdett el építtetni 1211-ben.

 

 

A 19. században a kolostor legmagasabb harangtornyának csúcsára elhelyezték egy francia szobrászművész Mihály arkangyalt ábrázoló aranyozott bronzszobrát.

 

Börtönsziget

 

Mon-Saint-Michel nem volt mindig a lelki béke helye, a francia forradalom idején a szerzetesi közösség bomlásnak indult, Napóleon pedig, börtönként kezdte használni a kolostor épületét, mely börtön is maradt 1863-ig.

A templomot és a kolostort nagyon megviselte az idő vasfoga és a harcok, ezért az 1800-as évek második felében felújították és védetté nyilvánították. Ma Mon-Saint-Michel, a béke és a csodák szigete az UNESCO Világörökség része.

 

 

 

Sikátorok, lakóházak és üzletek a sziklák alatt

 

A sziklák alján állandó a nyüzsgés, itt lakóházak és üzletek között sétálhatnak a látogatók a szűk kis utcákban. Állandó lakosa a szigetnek körülbelül 80 fő, de zarándokok és turisták ezrei árasztják el nap mint nap a sikátoros kis utcácskákat.

A szigeten 1922 óta újra élénk vallási élet folyik, rendszeresen miséket tartanak, és itt ér véget a „Paradicsom útja”, az a híres zarándokútvonal, mely Párizsból indul.

 

 A cikk megosztása pontos forrásmegjelöléssel történhet.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 117
Tegnapi: 50
Heti: 248
Havi: 1 213
Össz.: 172 619

Látogatottság növelés
Oldal: Misztika- A világ szakrális helyei- Mont-Saint-Michel
Lélekpálya - © 2008 - 2019 - lelekpalya.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »