Lélekpálya

Út a számmisztika és az ezotéria ösvényein. Egy hely, ahol lelki táplálékra lelsz.

Szent hely Budapest peremén –

A máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika Plébánia

 

Páli Zsuzsanna

 

Egy gyönyörű templom a főváros szélén, a II. kerületben, amelyet gesztenye- és nyírfák ölelnek körbe. A negyedóránként konduló harang hangját viszi a szél, boldogan kacagó gyermekek játszanak a templomkert játszóterén, ifjú és idős párok sétálnak a délelőtti szentmisére. Valódi csoda ez a hely. Békét áraszt magából, összekovácsolja a kerületrész lakosait és meghallgatásra talált már itt, számtalan fohászkodó kérése.

 

A török hódoltság idején, hasonlóan az ország többi részéhez, a Buda környéki községek zöme elpusztult. A gazdátlanul maradt hidegkúti birtokot Kurz Ignác báró kapta meg 1697-ben. Német családokat telepített erre a vidékre, akik szorgosan dolgoztak, és összetartó közösséget alkottak. 1715-re már 15 német család lakta ezt a területet. Egy nagyobb betelepedési hullám 1720-ban indult meg. A betelepülők között volt egy fiatal lány, Thalwieser Katalin, aki rendkívül vallásos volt és magával hozott Magyarországra egy képet a svájci, einsidelni bencés kolostorban található Mária szoborról.

 

Szűz Mária csodálatos ereje

 

Katalin a szentképet gyakran kiakasztotta, az akkoriban ezen a helyen álló erdő egyik fájára. Imádkozott a kép előtt és későbbi boldog házasságát is Mária segítő szándékának tulajdonította. A kép aztán állandó helyet kapott az egyik tölgyfán. Számtalan imádkozni vágyó és segítséget kérő lakos felkereste.

A legenda szerint egy idős, vak asszony is épp a kép előtt térdelve fohászkodott, amikor visszanyerte a látását. A csoda híre szárnyra kapott és gyorsan terjedt.

 

Deszkakápolna a csoda helyén

 

Terstyánszki Ignác földbirtokos egy fa kápolnát építtetett a kép fölé. Számtalan zarándok kezdte el látogatni a szent helyet. 1828-ban egy kőkápolna épült ide, melyet már Kisboldogasszony tiszteletére szenteltek fel.

1875-ben megalakult a Mária remete Kápolna Egylet, azzal a céllal, hogy a kőkápolna helyére egy kegytemplom épüljön. 1899-ben a templom meg is épült, rengeteg hívő adakozott a nemes cél érdekében. A páratlan szépségű templom 700 négyzetméter, hossza 44 méter, szélessége 15 méter, tornya 54 méterre magasodik. A templom az orgonáját Ferencz József császártól és Erzsébet királynétól kapta adományként. II. János Pál pápa 1991-ben a „basilica minor” címet adományozta a máriaremetei templomnak.

 

 

„Mária-tisztelet” ápolása

 

A kegyhely fő célja a „Mária-tisztelet” ápolása. Ezt erősítik a húsvétkor megrendezett búcsúk és a naponta több órán át nyitott ajtók. Ebbe a páratlan kisugárzású templomba bárki bemehet megpihenni, imádkozni, minden nap. A kapuk nem csak a szentmisék ideje alatt vannak nyitva, hanem hétköznaponként egész délelőtt, hétvégi napokon pedig, reggel héttől este hét óráig.

A hely szépsége vonzza a jegyespárokat is, igen sok házasságkötés történik a templomban. A plébánia területén két szociális otthon is van, az egyházközség nagy hangsúlyt fektet a karitatív tevékenységekre is.

 

Hálafalak, Szent Korona Domb, Stációk és Szabadtéri események

 

Bár a templom és az ősfás park a főút mentén terül el, ez a székelykapun át belépve egyáltalán nem zavarja az embert. Eltűnik az autók zaja, megszűnik a rohanás, a nyüzsgés, csak madárcsicsergés és nyugalom van. A kapu két oldalán két főangyal szobra védelmezi a templomot és ad áldást a zarándokoknak. Szent Mihály Főangyal segít leküzdeni a gonoszt, Szent Ráfael Főangyal pedig, oltalmazza a vándorokat és utazókat. A Bazilika épületéig egy hosszú sétány vezet, az utat nyírfák szegélyezik. Az út mentén Krisztus-kereszt és kis oltár, kopjafák és a Szent Korona Domb található.

 

 

A Szent Korona Domb 2003. szeptember 12-én, Mária napon épült a Szent Korona Ünnepségre. Ez a halom, a Kárpát medence számtalan településéről hozott, többmaréknyi földből készült és a nemzeti összetartozásra emlékeztet.

Gyakran jönnek ki ide március 15-én a környékbeli óvodások, nemzeti színű lobogókat kitűzni a domb köré.

 


 

A sétányon végigérve teljes pompájában elénk tárul a bazilika épülete. A lábazatok telis-tele vannak márványtáblácskákkal, melyet az itt imádkozó hívek készíttettek hálából Szűz Máriának. „Hálából Szűzanyának”, „Mária segíts”, „Szűz Mária megsegített” feliratok olvashatók körben, az épület körül.

A templom oldalsó bejáratának szomszédságában, Szűz Mária hét fájdalmas stációjáról mintázott domborműveket nézhetnek meg a látogatók.

 

Egy hely az örökkévalóságból

 

Egy-egy csodálatos szobornál, emlékműnél megállva abszolút az az érzés kerített hatalmába, hogy itt állok a béke és az örökkévalóság földjén. A templom és környéke sohasem kihalt, teli van élettel, olyan, minta az idők kezdetétől itt állna. Olyan természetességgel simul bele a kertváros életébe, mint a kisgyermek az anyja ölébe. Feltölti az embert élettel, bizakodással és hittel.

 


Fotók: Páli Zsuzsanna

Felhasznált irodalom: Barna Gábor: Búcsújáró és kegyhelyek Magyarországon, Panoráma, Budapest, 1990

 

A cikk más weboldalon való megosztása csak pontos forrásmegjelöléssel történhet.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 59
Tegnapi: 50
Heti: 190
Havi: 1 155
Össz.: 172 561

Látogatottság növelés
Oldal: Misztika- A világ szakrális helyei- A máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika Plébánia
Lélekpálya - © 2008 - 2019 - lelekpalya.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »