Szorongás gyötör és rosszul alszol? – Egyél banánt!
Páli Zsuzsanna
A banán nem csak tápláló, hanem nagyon egészséges is. Számtalan betegségtől véd, és kedvező hatással van az egész szervezetünkre. Nagy előnye, hogy az év bármely szakában hozzájuthatunk.
Mi található a banánban?
- Kálium: segít a magas vérnyomás csökkentésében és a stroke megelőzésében. Egy banánban átlagosan annyi kálium található, ami a napi szükséglet 16%-át fedezi.
- Triptofán: egy aminosav, mely serkenti a szerotonin nevű idegi ingerületátvivő anyag termelését, nyugtató hatású, csökkenti a szorongást és segít az álmatlanság leküzdésében. A triptofán felszívódását a szénhidrátban gazdag élelmiszerek segítik, a banán fogyasztása előtt vagy után együnk például rizst, tésztát.
- B6-vitamin: segít a menstruációs tünetegyüttessel járó kedélyhullámzást csökkenteni, és javítja az izmok és idegek közötti kommunikációt. Egy banán elfogyasztásával körülbelül 0,7 mg B6-vitamint juttatunk a szervezetünkbe, ami a napi szükséglet 35%-a.
- Pektin: egy élelmi rost, ami javítja az emésztést és enyhíti a székrekedést, ugyanakkor hasmenés esetén is fogyasztható, mert csökkenti a problémát.
- Fructooligoszacharidok: olyan cukormolekulák, amelyek elősegítik a hasznos bélbaktériumok szaporodását és gátolják a káros baktériumok burjánzását.
- Karotinoid: antioxidáns, amely védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben.
A banán antacid- hatású, védi a gyomornyálkahártyát a gyomorsavval szemben, csökkenti a gyomorfekély kialakulását.
Rendkívül kalóriadús, kiváló táplálék lázas állapotban, várandósság idején és súlyvesztéssel járó állapotokban.
Főzzük, vagy nyersen együk?
Ha alvászavar vagy depresszió esetén szeretnénk a banánt fogyasztani nyugtató hatása miatt, akkor kizárólag nyersen együk, mert a főzés hatására a benne található B6-vitamin mennyiség egy része lebomlik.
Ha az a célunk, hogy nagy mennyiségű pektint vigyünk a szervezetünkbe például székrekedés, vagy emésztőszervi problémák esetén, akkor főzve vagy sütve fogyasszuk.
Végül egy ínycsiklandó recept:
Mézes sült banán
- 2 banán
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál olaj
- citromlé
A banánokat hámozd meg és vágd 4 felé. Serpenyőben forrósítsd fel az olajat a mézzel és csöppents bele néhány csepp citromot. Süsd meg benne a banánokat, és már tálalhatod is a finom csemegét.
A cikk más weboldalon történő megosztása kizárólag a forrás pontos megjelölésével történhet.
Oldal: Életmód- Szorongás gyötör és rosszul alszol? Egyél banánt!
Lélekpálya - © 2008 - 2024 - lelekpalya.hupont.hu
A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!
ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat