Lélekpálya

Út a számmisztika és az ezotéria ösvényein. Egy hely, ahol lelki táplálékra lelsz.

Az vagy, amit megeszel - Táplálkozás és egészség

 

Páli Zsuzsanna

 

Napjaink rohanó életmódja, a sebtében bekapott falatok, a tápérték nélküli gyorskaják fogyasztása, a mozgáshiány és a ránk zúduló stressz miatt egyre kevésbé vagyunk egészségesek. Szervezetünk ellenálló képessége csökken, idegrendszerünk túlterhelt. Ennek az állapotnak a talaján sokkal könnyebben alakulnak ki különféle komoly betegségek.

 

Az Európai Unióban a különféle statisztikák szerint a magyarok a legelhízottabbak. A lakosságnak közel 30%-a túlsúlyos. A lakosság többsége kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, sok szénhidrátot és zsírt eszik. A tudatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, helyes étkezéssel a betegségek 50%-a elkerülhető lenne.

 

A mai táplálkozás legfőbb problémái

 

  • Túlzott kalória-, és zsírbevitel
  • Alacsony esszenciális zsírsav bevitel
  • Túlzott szénhidrátbevitel
  • Túlzott fehérjebevitel
  • Túlzott NaCl és nitrát bevitel
  • Nagymértékű alkoholfogyasztás
  • Környezeti méregterhelés (adalékanyagok, permetszerek)
  • Alacsony vitaminbevitel
  • Alacsony kálium-, kalcium-, magnézium-, és vasbevitel
  • Alacsony rostbevitel
  • Kevés élő táplálék fogyasztása (friss növények helyett konzerveket, mireliteket, befőtteket fogyasztunk)
  • Kevés folyadék fogyasztása

 

A helytelen táplálkozás miatt számtalan betegség alakulhat ki, álljon itt néhány, a teljesség igénye nélkül:

  • diabétesz
  • köszvény
  • kóros elhízás
  • magas vérnyomás
  • székrekedés
  • érelmeszesedés
  • fogszuvasodás
  • allergiás betegségek
  • reumatikus betegségek
  • zsírmáj
  • hasnyálmirigy gyulladás

Az egészséges tápláléknak megfelelő arányban kell tartalmaznia friss gyümölcsöket és zöldségeket, csírákat, gabonaféléket, ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjéket, szénhidrátokat és kellő mennyiségű folyadékot.

 

 

Cukor vagy nem cukor? Ez itt a kérdés

 

Testsúlytól és munkavégzéstől függően a napi szénhidrát mennyiség 100-250 g.

A finomított cukrok és különféle nyalánkságok helyett fogyasszunk aszalt gyümölcsöket, barnacukrot és mézet.

A túlzott szénhidrátfogyasztás következménye lehet az immunrendszer gyengülése, gombás fertőzések kialakulása, felborult bélflóra, emésztési zavarok, túlsúly és fogbetegségek.

A szénhidrátok között vannak gyorsan-, és lassan felszívódok, ezek arányának a táplálékainkban 60-40%-nak kell lennie. Gyorsan felszívódó a cukor, a méz, a gyümölcsökben lévő gyümölcscukor, a szőlőcukor.

Lassan felszívódók a zöldségekben és gyümölcsökben lévő élelmi rostok. Ezeknek azért van jelentősége, mert nem hirtelen emelik meg a vércukorszintet, hosszabb ideig biztosítanak energiát, később lesz az ember éhes és nem áll fenn a fogszuvasodás veszélye sem.

 

 Egészséges nassolnivaló

 

Gyerkőceinknek a különféle cukorkák, csokik és gumicukrok helyett készíthetünk házi édességeket is. Ilyen például a répagolyó.

Reszelj le sajtreszelőn 2-3 sárgarépát, nyomkodd ki a levét, majd keverd össze kókuszreszelékkel és mazsolával. Formázz a masszából kis golyókat és forgasd meg a kókuszreszelékben. Kész is a finom csemege.

 

 

Zsírok

 

A tévhittel ellentétben a zsírok nem károsak, sőt, fontosak a szervezet számára, csak nem túlzott mértékben.

Tápanyagaink 20-25%-át kell alkotniuk, ez körülbelül napi 80-90 g.

Jelentőségük van a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, a test felépítésében, az energia raktározásában.

Vannak telített és telítetlen zsírsavak. Egyik fogyasztását sem szabad túlzásba vinni.

A telített zsírsavak az energiát, a sejtek felépülését biztosítják, a telítetlen zsírsavakból pedig, hormonszerű anyagok képződnek, melyek a szervezet megfelelő működésében játszanak szerepet. Telített zsírsavakat tartalmaznak: vaj, állati zsiradékok, szalonna. A túlzott fogyasztásuk emeli a koleszterin szintet, károsítja az érrendszert. Sertészsír helyett inkább libazsírt vagy kacsazsírt használjunk, ezeknek kisebb a telített zsírsavtartalma.

Telítetlen zsírsavakat tartalmaznak: a növényi olajok, a halak. Ezeknek koleszterinszint csökkentő és véralvadásgátló hatásuk van. Csökkentik a szív és érrendszeri betegségek kialakulását.

 

Fehérjék, a sejtek építőkövei

 

Napi fehérjeszükségletünk körülbelül 60-100 g, ez a táplálékaink 15-20%-a.

A fehérjék funkciója rendkívül fontos, többek között az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj és a szőr szerkezeti elemei, a hormonok és az enzimek alkotórészei, szerepük van az immunrendszer felépítésében. Biztosítják a folyadék-, és sav-bázis egyensúlyt, fenntartják az érrendszer rugalmasságát.

Vannak állati-, és növényi eredetű fehérjék, mindkettő fontos a szervezet számára, azonban az állati fehérjék túlzott fogyasztása nem ajánlott. Emelik a koleszterin szintet, és növelik a daganatos betegségek kockázatát. Az egészséges arányokat be kell tartani. Állati eredetű fehérje: tojás, tej és tejtermékek, húsok.

Növényi eredetű fehérjék megtalálhatók: zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben, olajos magvakban, hüvelyesekben. Beépülésük a szervezetbe hatékonyabb.

 

Néhány egészséges fehérjeforrás:

- hal

- tojás

- tej

- csirkemell

- dió és egyéb olajos magvak

- szója vagy rizstej

- zabkása

- borsó, bab

 

Mi az a koplettálás?

 

A komplettálás azt jelenti, hogy a fehérjeforrásokat úgy párosítjuk, hogy minden szükséges aminósavat tartalmazzanak. A táplálkozás során mind növényi, mind állati eredetű fehérjéket is eszünk. Például együtt esszük a tojást burgonyával, vagy a borsót rizzsel és hallal.

 

Kiadós reggeli - Gyümölcsös túrókrém

 

  • 25 dkg túró
  • 2 ek tejföl
  • méz
  • friss szezongyümölcs (pl: eper, málna, barack; télen natúr lekvár)

epres_small.jpg 

A túrót a tejföllel krémesre keverjük, a gyümölcsöket kis darabokra vágjuk, vagy villával összenyomkodjuk, és a krémhez keverjük. Ízlés szerint mézzel édesítjük.

 

Ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok

 

A kiegyensúlyozott étkezéshez szükség van az ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok fogyasztásárára. Ezekhez szintetikus formában is hozzájuthatunk, de sokkal hatékonyabb, ha a természetes formájukban esszük őket, mert sokkal jobb a felszívódásuk.

 

Néhány vitamin, ásványi anyag és nyomelem forrása

 

B-vitaminok

Folsav

C-vitamin

D- vitamin

Vas

lazac

tojás

csipkebogyó

olajos halak

sóska

dió

spenót

paprika

tojás

spenót

élesztő

spárga

citrom

gomba

tojás

csirkemáj

élesztő

kiwi

sajtok

húsok

sajtok

szójabab

ribizli

tejszín

spárga

 

Szervezetünk megfelelő működéséhez szükségünk van napi 1,5-3l folyadék, leginkább víz fogyasztására is.

 

A cikk megosztása más weboldalon, kizárólag pontos forrásmegjelöléssel történhet.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 83
Heti: 359
Havi: 2 166
Össz.: 322 270

Látogatottság növelés
Oldal: Életmód- Az vagy, amit megeszel
Lélekpálya - © 2008 - 2024 - lelekpalya.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »