A kukorica kedvező hatásai
Páli Zsuzsanna
Hamarosan kezdődik a kukorica szezon. A sárga kukoricacsövekről mindenkinek a strand, a nyaralás jut eszébe, ám a tengerit nem csak főzve lehet fogyasztani. Számos kedvező hatása van a szervezetünkre és sokféleképpen elkészíthető.
A csemegekukorica energiadús és zsírszegény étel, összetett szénhidrátokban és élelmi rostokban gazdag.
Élettani hatásai:
Ne csak főzzük!
A kukoricában található B-vitaminokat úgy őrizhetjük meg a legjobban, ha a növényt nem főzzük, hanem gőz fölött pároljuk.
Rendkívül ízletes csemege, a grillezett kukorica. A megpucolt csöveket csomagoljuk alufóliába, majd az izzó grillrácson, 5 percenként forgatva, grillezzük 30 percig.
Az egészséges kukoricaliszt
A kukoricaliszt rendszeres fogyasztása gátolja a fogszuvasodást. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Foszfatidil-szerin tartalma segíti a szellemi frissesség megtartását.
Köretként, tészta helyett, készítsünk kukoricalisztből puliszkát.
Hozzávalók:
20 dkg kukoricaliszt
4 dl víz
2 dkg vaj
só
A sós vizet felforraljuk, majd folytonos keverés mellett - hogy ne csomósodjon össze - beleszórjuk a kukoricalisztet. Addig főzzük, míg sűrű, kása állagú nem lesz. Ezután hozzákeverjük a vajat. Beleönthetjük egy vajjal kikent hőálló tálba és kihűlés után, szeletekre vághatjuk. Evőkanállal kiszaggathatjuk galuskának, juhtúróval, szalonnapörccel összekeverve fantasztikus ízvilágot kapunk.
A cikk megosztása más weboldalon, kizárólag pontos forrásmegjelöléssel történhet.