Lélekpálya

Út a számmisztika és az ezotéria ösvényein. Egy hely, ahol lelki táplálékra lelsz.

A kukorica kedvező hatásai

 

Páli Zsuzsanna

 

Hamarosan kezdődik a kukorica szezon. A sárga kukoricacsövekről mindenkinek a strand, a nyaralás jut eszébe, ám a tengerit nem csak főzve lehet fogyasztani. Számos kedvező hatása van a szervezetünkre és sokféleképpen elkészíthető.

 

A csemegekukorica energiadús és zsírszegény étel, összetett szénhidrátokban és élelmi rostokban gazdag.

 

kukorica1.jpg

 

Élettani hatásai:

 

  • Folsav és B1-vitamin tartalma jó hatással van az idegrendszerre, csökkenti a fáradékonyságot, segíti a szervezetet a táplálékok energiává alakításában, csökkenti a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 1 csésze morzsolt kukorica a napi folsav szükséglet 13%-át fedezi.
  • Luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyek segítik az öregkori sárgafolt-elfajulás megelőzését.
  • Oldható rostokban gazdag, melyek megkötik a koleszterint, gátolják annak felszívódását. A kukorica az elhízás elleni harcban is kiváló segítség, rostjai fokozzák a teltségérzetet.
  • Proteáz enzim gátló anyagai a rák ellen védenek, gátolják a sejtek mértéktelen szaporodását elindító fehérjék működését.

 

Ne csak főzzük!

 

A kukoricában található B-vitaminokat úgy őrizhetjük meg a legjobban, ha a növényt nem főzzük, hanem gőz fölött pároljuk.

Rendkívül ízletes csemege, a grillezett kukorica. A megpucolt csöveket csomagoljuk alufóliába, majd az izzó grillrácson, 5 percenként forgatva, grillezzük 30 percig.

 

kukorica2.jpg

 

Az egészséges kukoricaliszt

 

A kukoricaliszt rendszeres fogyasztása gátolja a fogszuvasodást. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Foszfatidil-szerin tartalma segíti a szellemi frissesség megtartását.

 

Köretként, tészta helyett, készítsünk kukoricalisztből puliszkát.

 polenta.jpg

 

Hozzávalók:

20 dkg kukoricaliszt

4 dl víz

2 dkg vaj

 

A sós vizet felforraljuk, majd folytonos keverés mellett - hogy ne csomósodjon össze - beleszórjuk a kukoricalisztet. Addig főzzük, míg sűrű, kása állagú nem lesz. Ezután hozzákeverjük a vajat. Beleönthetjük egy vajjal kikent hőálló tálba és kihűlés után, szeletekre vághatjuk. Evőkanállal kiszaggathatjuk galuskának, juhtúróval, szalonnapörccel összekeverve fantasztikus ízvilágot kapunk.

 

A cikk megosztása más weboldalon, kizárólag pontos forrásmegjelöléssel történhet.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 60
Tegnapi: 111
Heti: 513
Havi: 2 320
Össz.: 322 424

Látogatottság növelés
Oldal: Életmód- A kukorica kedvező hatásai
Lélekpálya - © 2008 - 2024 - lelekpalya.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »