Lélekpálya

Út a számmisztika és az ezotéria ösvényein. Egy hely, ahol lelki táplálékra lelsz.

Babonák – Hiedelmek vagy valóság?

 

Páli Zsuzsanna

 

„Ne ülj az asztal sarkára, mert nem mész férjhez!” „Ne tedd a táskád a földre, mert kiszökik belőle a gazdagság!”„Ne menj vissza a házba, ha otthon felejtettél valamit, mert nem lesz szerencséd!”Gyakran hallottam ezeket a mondatokat megboldogult nagyanyámtól. Honnan erednek a hiedelmek és mennyire vannak hatással az életünkre? Erre próbálok válaszokat keresni.

 

A babona szó tévhitet jelent. Egy-egy kultúrkörben, népcsoportban terjed, nem alkot összefüggő rendszert és többnyire ismeretlen az eredete. Minden valószínűség szerint azért jött létre, mert az emberek kíváncsisága bizonyos vallási vagy spirituális kérdésekben nem volt kielégítve és különféle elméleteket gyártották az ismeretlen magyarázataként.

 

 

Asztrológia, jóslás és szellemidézés, mint babonaságok

 

A Biblia ószövetségi részéből kiderül, hogy a jóslást, a halottidézést és az asztrológiát halállal büntették. Ennek ellenére többen használtak amuletteket, imádtak bálványokat. A babona a hitetlenek számára, egyfajta valláspótló dolog volt.

Az emberek fantáziáját a megmagyarázhatatlan mindig is megmozgatta.

A tudomány fejlődésével egyre jobban megismertük a körülöttünk lévő világot, számos jelenségre, megfoghatatlan dologra magyarázatot kaptunk. A technikai vívmányok is egy sor tévhitet oszlattak el.

Ennek ellenére bizonyos babonaságok kitartóan jelen vannak napjainkban is.

 

 

Péntek 13 és keresztbe font ujjak

 

A 13-as szám szerencsétlen volta a kereszténységhez köthető. Az utolsó vacsorán Júdás, aki később elárulta Krisztust, a 13. helyen ült az asztalnál. A néphit a pénteket szerencsétlen napnak tartja, ennek oka ismeretlen, de évszázadok alatt ezt a két dolgot az emberi elme összekötötte, és a Péntek 13 rettegést keltően kedvezőtlen nappá vált. Olyannyira, hogy számos kultúrában a 13-as számot kiiktatták, vagy prominens személyiségek útjait nem teszik erre a napra.

Kanadában és az Egyesült Államokban, a toronyházakban nincs 13. emelet, a 12. szint után, rögtön a 14. következik.

A számmisztika szerint a 13-as szám se nem szerencsés, se nem szerencsétlen, épp olyan, amilyenné tesszük. Mivel egy számjegyre egyszerűsítve a négyest adja, tulajdonosának nem könnyű az élete, nem mer kockáztatni bizonyos helyzetekben, de kitartó és nyitott, sikeres tud lenni a munkában.

Számtalanszor tesszük mutató és középső ujjainkat keresztbe, például felelés vagy vizsga előtt az iskolában. Ha szorítunk valakinek, hogy sikerüljön, amit véghez szeretne vinni vagy épp akkor, amikor füllentünk, hogy ne kelljen betartani az ígéretünket.

Ez a szokás vélhetően a „százéves háború” ideje alatt terjedt el, amikor ezzel a jellel kívántak egymásnak jó szerencsét az íjászok, akik ezzel a két ujjukkal húzták ki az íj húrját.

 

Fekete macska

 

Az ókori Egyiptomban a macska még szent állat volt és a fekete szín szerencsét hozott. A középkori boszorkányüldözések idején azonban szegény fekete macska, a démoni erő jelképévé vált. Napjainkra a macska háziállat lett, elvesztette mágikus tulajdonságát, ám a hiedelem megmaradt.

 

Míg Európában és Észak-Amerikában szerencsétlenséget jelent, ha átsétál előttünk az úton egy fekete macska, addig Japánban ez a szerencse jele. Oroszországban a fekete cicáknak gyógyító erőt tulajdonítanak.

 

Kéményseprőt látok, szerencsét találok

 

Eredete oda vezethető vissza, hogy a múlt századokban, azokban a házakban, ahol kéményseprő járt és átvizsgálta, kitisztította a kéményt, nem volt veszélye a tűz kialakulásának. Így a ház tulajdonosai szerencsések voltak.

Napjainkra ebből csak annyi maradt, hogy ha kéményseprőt látunk, megfogjuk a ruhánk/kabátunk egyik gombját és bízunk a szerencsénkben.

 

 

Négylevelű lóhere

 

A druida papok négylevelű lóhere formájú amuletteket használtak, hogy védjék magukat és népüket a rossz szellemektől. A kelta kultúra Írországban és később Európa nagy részén is elterjedt, azzal kiegészítve, hogy eme kis zöld növénynek szerencsehozó tulajdonságot is tulajdonítottak.

Gyermekkoromban nagyon sokszor keresgéltem négylevelű lóherét. Nagy ritkán előfordult, hogy találtam is, akkor gyorsan betettem egy vaskos könyv két lapja közé kipréselni. A minap, amikor egy régi könyvet lapozgattam, kihullott belőle egy ilyen száraz szerzet. Hogy érzem-e majd pozitív hatását nem tudom, de ha igen, ígérem, megírom.

 

Kabala állatka – a siker záloga

 

Az érettségiző diákok a megmérettetés lázában plüssállatot szorongatnak, zsebükben lapul a szerelmüktől kapott kulcstartó vagy éppen a nagyitól kapott szerencsehozó tollal írják a feladatokat.

Ez is egyfajta babona és mégis, évtizedek óta, diákok milliói teszik ezt. Itt ismét felmerül a hit és az elme kérdése. Ha valamiben erősen hiszünk, akkor az beépül a tudatunkba, a mindennapjaink része lesz, erőt ad és jobb eredményre sarkall.

 

Mindenki babonás?

 

Bizonyos mértékig mindenki hajlamos a babonásságra. Még a legracionálisabban gondolkodó ember is képes abban hinni, hogy ha nem tud egy történést megmagyarázni, - például karambolozik a busz, amin utazott volna, de lekéste – az a sors keze és valami megmentette őt a tragédiától.

Hinni a megfoghatatlanban, babonákkal magyarázni rejtélyes dolgokat nem helytelen, sőt nem is nevetséges mindaddig, amíg mértéket tudunk tartani.

Baj akkor van, ha ezek a tévhitek átszövik a mindennapjainkat, és teljes mértékben befolyásolják az életünket.

Nem érdemes túlzásba esni és minden jelenség mögött babonát keresni, de mégis jobb, ha a békesség kedvéért nem borítjuk fel a sótartót…

 

A fenti írás Páli Zsuzsanna szellemi terméke, megosztása és bármely más weboldalon való publikálása csak forrásmegjelöléssel lehetséges.

 
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 52
Tegnapi: 50
Heti: 183
Havi: 1 148
Össz.: 172 554

Látogatottság növelés
Oldal: Ezotéria- Babonák
Lélekpálya - © 2008 - 2019 - lelekpalya.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »